Vaše geografické rekordy při cestování
Možná jsem stará škola, ale Evropu (a další kontinenty) mám jen v papírové verzi.
Jedná se o cesty autem, autobusem, vlakem, cyklo, občas nějaké ferry.
Nejzápadnější místo: San Francisco, USA
Nejvýchodnější místo: Sapporo, Japonsko
Nejjižnější místo: Mauricius
Nejsevernější místo: Trondheim, Norsko
Nejnizsi misto: Mrtve more
Nejvyssi misto: Pico de Mulhacen, Spanelsko, 3479 m.n.m.
Pridám aj ja sem svoje autistické rekordy, ktoré sú vlastne veľmi slabé a mám čo doháňať viacerými smermi:
Západ: La Push, WA, USA
Východ: Soul, Južná Kórea
Juh: Ushuaia, Argentína
Sever: Helsinki, Fínsko
Najvyššie miesto: Shymbulak, KZ - cca 3200m n m
Update: najnižšie miesto - Baku, AZ - minus 28m
V roku 1987 som sa na Kremenci stojac ľavou nohou v Poľsku a pravou nohou v ČSSR vyšťal na Sovietsky zväz.
Tak ked pridal tonic pridam aj ja :)
Západ: Kauai, Havaj, USA
Východ: Taupo, Nový Zéland
Juh: Slope Point, Nový Zéland
Sever: niekde na severe Islandu
Najvyššie miesto: Khardungla Pass, India - 5360mnm
Najnižšie miesto - Mŕtve More, Izrael - minus 430mnm
Tak já nim moc:
sever Oslo
jih La Paz
západ Death Valley
východ Tokyo
nejnižší místo Death Valley 86 metrů pod úrovní moře
nejvyšší nadmořská výška Isla del Sol na ostrově Titicaca cca 4050 metrů nad úrovní moře
Zajímavé, že jsi dosáhl své nejvyšší nadmořské výšky zrovna na ostrůvku na jezeře Titicaca.
Možná jsi byl i na Altiplanu v Bolívii a Peru ještě výš. Záleží, jak jsi tam přijel/odjel.
Tak koukám, že žiju celou dobu v bludu :). Jel sem busem z La Pazu do Copacabany. A bus se dostane až do výšky 4257 mnm. Takže to je můj rekord. Zpátky sem jel stejnou cestou.
A ještě zajímavost nejvyšší položené letiště kde sem přistál a odlétal (oboje jako pasažér) je El Alto v Bolívi 4061 mnm.
J0x napsal(a):Nejzápadnější: Washington D.C.
nejjižnější: Singapur
nejvýchodnější: Iózan (Hokkaidó)
nejsevernější: letiště Helsinki - Vantaa (jen přestup), jinak Tallinn
nejdál od domova: Singapur
Mozna, ze na nejjižnější a nejdál od domova uz bude spis aspirovat Jakarta (Batavia) z cestopisu, pokud se nepletu ...
Mıchal napsal(a):Nejzápadnější: Velikonoční ostrov (Chile)
Nejjižnější: Mys dobré naděje (JAR)
Nejvýchodnější: Hakodate (Japonsko)
Nejsevernější: Špicberky (Norsko)
Nejnižiší: Mrtvé moře
Nejvyšší: Pachatata na ostrově Amantaní na jezeře Titicaca (4063 m n. m.)
Se zájmem jsem se na cestovatelském blogísku začetl do travel reportu "Pálení mílí v Káthmándú".
Doufal jsem, že posuneš svůj nejvýše dosažený bod Pachatata (4063 m.n.m.) nebo La Raya (4338 m.n.m.) aspoň k základnímu táboru (5364 m.n.m.) pod Mount Everestem, ale jak vidno, tak ses věnoval pouze kulturně-poznávacímu pobytu v Káthmándú a blízkém okolí.
Znamená to tedy, že se do Nepálu pokořit dosavadní výškový rekord opět navrátíš nebo to zkusíš na nějakém jiném kontinentu?
Nejvyšší výšlap byl na kopec Chucarero v Bolívii, došel jsem ze Sajamy (cca 4200 m) do nějakých 5100 m.
A počítám, že to už po svých nepřekonám 😂
nejvychodnejsi...Sorong-zapadni Papua
nejzapadnejsi ...Tuxtla Gutiérrez-Mexiko
nejsevernejsi....Rujana-Nemecko
nejjiznejsi...Ende-Flores-Indonesie
nejvyssi vrchol.....Taquile....Titicaca...3925mnm...Peru
Pokud bylo nejzápadnějším městem Tuxtla Gutiérrez, tak byl výlet zaměřen zřejmě na Chiapas, možná Tabasco, Campeche, Yucatán a Quintana Roo, možná i na další země sousedící s Mexikem. A směrem na Mexico City už jste nejeli.
Dále pohledem na mapu i po konzultaci s Wiki bude tvůj nejvyšší bod možná i oním nejjižnějším:
Ende-Flores-Indonesie ... 8°50′S
Taquile-Titicaca-Peru ... 15°46′S